krasulski leonardW miniony weekend działacze Prawa i Sprawiedliwości z Warmii i Mazur wybrali nowych prezesów w okręgach olsztyńskim i elbląskim. Gośćmi Porannych Pytań w Radio Olsztyn byli Jerzy Szmit, który został szefem Prawa i Sprawiedliwości w okręgu olsztyńskim i Leonard Krasulski, którego ponownie wybrano na prezesa partii w okręgu elbląskim.

Rozmowa z Leonardem Krasulskim

W sobotę poseł Leonard Krasulski ponownie został wybrany na stanowisko prezesa Prawa i Sprawiedliwości w okręgu elbląskim. Obradom przewodniczył poseł PiS o wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi Zbigniew Babalski. Na 127 ważnych głosów, na Leonarda Krasulskiego oddano 117. Dla Krasulskiego wynik wyborów był ogromnym, pozytywnym zaskoczeniem. Zdaniem gościa Porannych Pytań dzięki Prawu i Sprawiedliwości Elbląg staje się miastem z olbrzymim potencjałem na co zwrócił uwagę członkom partii.

Dziś twardo stoimy na naszych PiS-owskich nogach (…) Nie jesteśmy dodatkiem, nie chcieliśmy być języczkiem uwagi jak PSL przez wiele lat. My chcieliśmy stanowić, bo mieliśmy program i chcieliśmy go realizować. Teraz dane nam jest to czynić (…) Póki co udaje się nam. Udaje się nam przede wszystkim dotrzymać przedwyborczych obietnic, a to jest najważniejsze, bo z tego się rozlicza rządzących. Sondaże wskazują, że tak to rozumują ludzie z czego jesteśmy niezmiernie zadowoleni a przy pomocy ludzi i ich potencjału (…) można dużo wygrać. Ja wygrałem te wybory!

Nowy-stary szef elbląskiego PiS jest szefem elbląskich struktur nieprzerwanie od 1990 roku – początkowo przewodniczył Porozumieniu Centrum, a obecnie Prawu i Sprawiedliwości. W rozmowie z Polskim Radiem Olsztyn Leonard Krasulski podkreślił, że dał nadzieje ludziom, że można dzielić się władzą i wspólnymi siłami odtworzyć silne struktury sprzed wielu lat. Prezes partii w okręgu elbląskim chce spełnić swoje marzenia, wśród nich jest między innymi przekop Mierzei Wiślanej oraz stworzenie na Warmii i Mazurach instytucji, które będą stanowiły o gospodarce kraju.

– Nie będziemy zapleczem gospodarczym Gdańska czy innych większych metropolii (…) Musimy uaktywnić ten region. To u nas postanie instytucja roboczo nazywana Polskie Wody, która będzie się zajmowała wszystkimi ściekami wodnymi, które wchodzą do zalewu Wiślanego i Zatoki (…) Chcielibyśmy także, aby w Elblągu powstało studio radiowo-telewizyjne z prawdziwego zdarzenia – podsumował Leonard Krasulski.

źródło:Radio Olsztyn

Fotorelacja